کد خبر: 71111 | زمان مخابره: 17:06:31 - چهارشنبه 29 شهریور 1396 | بدون نظر | |

اثر جهانی زیر پای آفرودبازان و ماراتن/ منطقه بکر لوت تهدید می شود

برگزاری تورهای آفرود در کنار مسابقات بین المللی ماراتن در کویر لوت، همیشه یکی از نگرانی های طبیعت دوستان در استان کرمان بوده و ثبت جهانی کویر لوت بر شدت این دغدغه ها افزوده است.

به گزارش نشانه نیوز، کویر لوت یکی از آثار ثبت جهانی استان کرمان است، آنچه کویر لوت را به عنوان نخستین اثر ثبت جهانی از سایر آثار طبیعی ایران متفاوت کرده است گستردگی بسیار زیاد به گزاش نشانه نیوز، این عرصه و همچنین بکر بودن و فاقد هر گونه آلودگی ناشی از فعالیت های انسانی است.

طبیعت کویر لوت در واقع براثر فرسایش باد و آب شکل گرفته است و سازه هایی مانند کلوتها، گلدانهای طبیعی و بلندترین تپه های شنی جهان و رودخانه شور با اندکی دخالت انسانی و حتی یک جای پا و یا گذر خودروها تخریب می شوند.

یکی از تفریحات مردم کرمان تجهیز خودروهای آفرود و حضور در کویر است و خیلی راحت با گذر از هر خیابان کرمان می توان خودروهای آفرود را مشاهده کرد

یکی از مهمترین وظایفی که بعد از ثبت جهانی کویر لوت مد نظر قرار می گیرد حراست و حفاطت از داشته های طبیعی و تاریخی این عرصه پهناور است.

۷۰ درصد از جاذبه های کویر لوت در استان کرمان قرار دارد و از سوی دیگر بیشترین میزان جمعیت انسانی و فعالیتهای گردشگری کویر لوت نیز در این استان روی می دهد.

هنوز به یاد داریم که تا همین چند سال قبل با افتخار خودروهای آفرود بر عرصه های مختلف کویر حرکت می کردند و گاه حتی مدتها گم می شدند و بخشهای مختلف کویر را تخریب می کردند، حتی مسابقات عجیب و غریب حرکت خودروهای آفرود روی بلند ترین تپه های کویر به سادگی انجام می شد.

یکی از تفریحات مردم کرمان تجهیز خودروهای آفرود و حضور در کویر است و خیلی راحت با گذر از هر خیابان کرمان می توان خودروهای آفرود را مشاهده کرد.

اما در کنار آفرودها و کمپ های شبانه غیر حرفه ای که برخی از گردشگران آماتور برگزار می کنند و فعالیت روز افزون تورهای گردشگری استانی، ملی و بین المللی که هر روز هم بیشتر می شوند، شاهد برگزاری مسابقات ماراتن در اشکال مختلف هم هستیم.

گردشگری در کویر لوت با آغاز پاییز شروع می شود

با شروع شدن فصل سرما و رکود فصل گردشگری در سایر مناطق کشور اما گردشگری در کویر لوت تازه آغاز می شود و جان می گیرد.

هر چند مسئولان گردشگری در کرمان اعتقاد دارند که این برنامه ها آسیبی به کویر وارد نمی کند و مدیریت شده هستند اما بدون شک می توان عمق نگرانی را در رد و پای شرکت کنندگان در ماراتن دید.

پس از ماراتن بین المللی سال گذشته  با حضور  ده ها ورزشکار از سراسر جهان، برنامه ماراتن در گرمترین نقطه جهان نیز توسط پائولو ونتورینی دونده ایتالیایی در کویر انجام شد و از ابتدای هفته جاری مسابقات ماراتن بین المللی بار دیگر در کویر لوت آغاز شده است.

رد پای ۵۰ دونده در بکرترین نقطه جهان

این مسابقات با شرکت ۵۰ دونده از کشورهای ایتالیا، سوئیس، آفریقای جنوبی، رومانی و آلمان و ۲۰ دونده ایرانی از ابتدای هفته شروع شده است و باز هم رد پای ایتالیایی ها در این ماراتن هم دیده می شود و یک شرکت ایتالیایی در برگزاری این مسابقات نقش دارد.

مسیر این ماراتن ۲۵۰ کیلومتر است و از روستاهای شفیع آباد، روز شور، گندم بریان، دالان ده فرسخی و قلعه زاور می گذرد و مسابقات در عمق کویر ادامه می یابد و بعد از یک هفته تمام می شود.

مدیرکل میراث فرهنگی استان کرمان در خصوص برگزاری این ماراتن به خبرنگار مهر می گوید: برگزاری چنین مسابقاتی منجر به شناخت بیشتر به خصوص در سطح بین المللی از کویر لوت می شود.

زباله ای در کویر به جا نمی ماند

محمود وفایی افزود: در این مسابقات ورزشکاران معتبر حضور دارند و بدون شک از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است و در رسانه های اروپایی که بیشترین اقبال را به کویر لوت دارند انعکاس پیدا می کند.

تمام مراحل مسابقه تعریف شده و با نظارت کامل است و هیچ گونه آلودگی در کویر به جای نمی ماند

وی بیان کرد: تمام مراحل مسابقه تعریف شده و با نظارت کامل است و هیچ گونه آلودگی در کویر به جای نمی ماند.

وی با اشاره به فرسایش مداوم بادی در کویر افزود: حتی جای پای ورزشکاران نیز در کویر به جای نمی ماند و تمام دقت خود را برای پاکسازی و جمع آوری زباله ها به کار می بریم.

وی بیان کرد: در کویر که روزگاری ناشناخته بود حالا ورزشکاران کشورهای مختلف حضور می یابند و این فرصتی برای جوامع محلی ایجاد می کند.

وی اظهار کرد: تعدادی از ورزشکارانی که برای شرکت در مسابقات ثبت نام کرده بودند متاسفانه به دلیل صادر نشدن ویزا نتوانستند در کویر حضور یابند، با این وجود در بین شرکت کنندگان ۸ ورزشکار در طراز اول جهانی حضور دارند.

وفایی افزود: کویر لوت چون ثبت جهانی است مورد نظارت جدی بازرسان یونسکو است و تمام جوانب در برنامه های مختلف ورزشی، فرهنگی و اجتماعی در نظر گرفته می شود.

پائولو ونتورینی را هنوز مردم کرمان به یاد دارند این دونده ایتالیایی رکورد دوندگی در گرمترین نطقه زمین را شکست و ۱۱ ساعت و ۵۷ دقیقه در دمای ۵۲ درجه در کویر لوت دوید.

وی در خصوص حضورش در کویر کرمان در زمان حضور در کویر لوت در گفتگو با مهر افزود: کرمان را به این دلیل انتخاب کردم چون مهمترین مقصد گردشگری کویر نوردان در جهان است.

کویر بدیع، زیبا و کاملا خاص است و در هیچ کجای دنیا نمی توان چنین مناظری مشاهده کرد و اهمیت دارد که بکر و بدون آلودگی ناشی از دخالتهای انسانی باقی بماند

وی با بیان اینکه قبل از ثبت جهانی لوت بیابانهای ایران ناشناخته بود گفت: این کویر بدیع، زیبا و کاملا خاص است و در هیچ کجای دنیا نمی توان چنین مناظری مشاهده کرد و اهمیت دارد که بکر و بدون آلودگی ناشی از دخالتهای انسانی باقی بماند.

وی بیان کرد: رود شور، کلوتها، تپه های شنی، همه در کنار هم در کویر همه چیز را متنوع کرده است و بدون شک یک رویا برای هر ورزشکار است که در این مناطق حضور یابد اما مسئولان کرمان باید مد نظر داشته باشند که مسابقات باید به گونه ای انجام شوند که باعث آلودگی کویر نشود.

هر چند مسئولان و ورزشکاران بر عدم آلودکی کویر تاکید دارند اما بدون شک ورود مدیریت نشده ورزشکاران در کویر می تواند دردسر ساز باشد.

مسئول پایگاه ثبت جهانی کویر لوت افضلی است که دغدغه کویر را دارد، وی در گفتگو با مهر می گوید: ما به گونه ای برنامه ریزی کرده ایم که تمام حضورها در لوت باید برنامه ریزی شده باشد.

معین افضلی می گوید: آفرودها را نیز مدیریت می کنیم و اجازه تخریب کویر به وسیله خودروهای آفرود را نمی دهیم.

وی برگزاری ماراتن در کویر را باعث معرفی کویر لوت در سطح جهانی می داند و می گوید: سرمایه گذارانی برای ایجاد کمپ های مدیریت شده هم اعلام آمادگی کرده اند و امیدواریم زیر ساختها با استفاده از مصالح بومی و محلی در منطقه ایجاد شود.

کویر لوت یکی از ارزشمند ترین عرصه های طبیعی ایران است که گردشگری و معرفی این اثر ثبت جهانی نیاز به برنامه مدون و تعریف شده و حمایت همه مسئولان دارد.



ارسال نظر


آخرین خبرها